torsdag 15 januari 2009

Städtips för barn

Städa är något som varken barn eller vuxna gillar att lägga mycket tid på. Ofta blir det gnäll från barnens sida och föräldrarna får tjaja. Här kommer några tips om hur du får dina barn att hjälpa till med städning.

  • Köp en kundvagn för barn eller en kundkorg. Låt barnen gå runt i hemmet och plocka upp eller "hanlda" sina leksaker och ställa tillbaka dem på plats i där de ska vara. Det är myckte roligare att gå runt med vagn eller korg och plocka upp leksakerna än att gå fram och tillbaka efter varje leksak. Dessutom blir själva städandet som en lek. Var gärna delaktik i leken. (En kundvagn eller korg är inte alltid nödvändigt, det går lika bra med en vagn eller korg som finns hemma, använd fantasin!)

  • Sätt på musik som du och barnen gillar. Dansa och stoja samtidigt som ni städar. Det gör städningen mycket roligare! Glöm inte att uppmuntra och ha ett positivt röstläge när du kommer med städförslagen.

  • Eller varför inte sätta på en låt som du och barnen tycker är dålig. För att få stänga av låten måste rummet vara städat först. (Denna metod använde min lillasyster när hon var liten).

  • Har ni för mycket leksaker hemma? Barn behöver inte mer än mellan 10-20 leksaker. Ta en stor låda och be barnen välja ut ett antal mellan 10-20 leksaker som de får spara, deras absoluta favoriter. Lägg sedan undan resten av leksakerna. Om barnen inte saknat dem på 6 månader kan de antingen skänkas bort eller varför inte ta fram några av dem igen, barnen kan tycka det är jättekul med "nya" leksaker.

  • Bra förvaring är a och o. Ha gärna en leksakslåda i de rum du vet barnet leker mest i, t ex barnets eget rum och vardagsrummet. Det blir mycket enklare att städa undan då. Att ha leksakslådor underlättar städningen för både dig och barnen. Det är snabbt och enkelt att samla ihop leksakerna och lägga dem i lådan. Det finns billiga plast boxar på IKEA i olika fina färger som dessutom är billiga. Köp hem en låda till vardera barn och inskaffa fina klistermärken. Låt barnen dekorera sin egen leksakslåda.

Barn mellan 0-6 behöver inte ha för stor press på sig gällande städning av sitt eget rum. Däremot är städning som kan uppmuntras redan från spädbarnsåldern. När ni lekt klart kan du förklara vart man lägger tillbaka leksaken och uppmuntra! Gör det till något roligt och naturligt. Tänk på att inte alltid städa undan efter barnet då barn behöver känna ansvarstagande och veta hur man städar. Det kanske inte blir så fint men ett gott försök är mer än väl!

Lycka till!

Inga kommentarer: