söndag 18 januari 2009

Begrepp som höger, vänster, över, under m.m.

Barn mellan 3 och 5 år börjar lära begreppen höger, vänster, mitten, över, under, störst, minst, mellan. För att hjälpa barnen med denna utveckling kan ni i vardagen göra små övningar.

Ex. Om barnet sitter och ritar kan du vara delaktig och rita också. Rita t ex en katt och en fågel över katten, fråga sedan var fågeln är? Eller påpeka barnets teckningar, t ex "vilket fint moln du har ritat, ska du rita något under molnet också?" Använd fantasin!

Ex. Ni kan genom olika stora leksaker (eller olikfärgade så att något urskiljer dem) sätta i en rad på tre leksaker. Fråga barnet vart "nallen" sitter? och beröm barnet om han/hon säger rätt.

Ex. Ett enkelt sätt är att säga att taket är över och golvet är under och vad blir vi då? jo, i mitten eller mellan.

Ex. Försök göra små övningar i vardagen, t ex vid middag då du kan ställa frågor som "vilken grönsak är störst på din tallrik?".

Ex. Fågel, fisk och mittemellan leken är väldigt uppskattad. Göm en leksak och be barnet leta upp den, berätta om det bräns om barnet är i närmar sig leksaken och kallt vid motsattsen. Ge en ledtråd om du gömt leksaken fågel=högt upp, mittemellan eller fisk=långt ner.

Använd fantasin så mycket du kan, du kommer själv möta olika stunder i vardagen som du kan använda dig av att öva med barnet på.

Sitt aldrig för länge och öva med barnet då det kommer kännas som ett måste, speciellt om barnet kanske inte förstår än. Barn utvecklas olika, så känn ingen press på er om ert barn inte är först i den sociala kretsen med att förstå. Ha tålamod och uppmuntra så mycket du kan. Tänk på att tonläget på rösten gör mycket för att motivera ditt barn!

Lycka till!

Inga kommentarer: