onsdag 14 januari 2009

Att säga till!


Hur ska man säga till ett barn (sitt eget eller någon annans) på bästa sätt om barnet betett sig illa?

Det finns många olika sätt att säga till barn på. Det vanligaste är att ryta till, skälla och bli riktigt arg så att barnet ska förstå att det är allvar. Men jag tycker att den arga metoden ändast förstör, både barnets tillit för föräldern och föräldern kommer att gå runt med onödig ilska och irritation som inte är nyttigt. Ha överséende med vilken situation du hamnar i och vad barnet gjort för fel.

Den mest effektiva metoden (tycker jag) är att sätta sig på huk så du hamnar i barnets längdnivå. Ta gärna tag i barnet axlar eller armar men inte hårt. Se barnet i ögonen och säg med en allvarlig ton (inte skrika) och prata långsamt så barnet verkligen förstår vad du säger. Säg till barnet vad han/hon gjort för fel, det kan handla om vad som helst, t ex "Det där var verkligen inte snällt att putta Maja sådär, ser du hur ledsen hon blev nu? Det gjorde jätteont på henne. Nu tycker jag att du går och säger förlåt till henne, då tror jag att hon skulle bli jätteglad".

Visa i ditt röstläge att det inte är okey att vara dum mot andra, men uppmuntra barnet till att våga säga förlåt, genom det lär barnet sig att insé sina fel och kan säga förlåt och stå för sina misstag.

Tänk på att metoden är mest användbar från spädbarn och uppåt.

Det finns faktiskt många vuxna som inte kan och vågar insé sina fel och framför allt att säga förlåt. Tänk på att även vuxna gör fel och även vi måste lära oss att be om ursäkt och insé våra fel för att vara så bra förebilder som möjligt och för att vi själva ska må bra.


Lycka till!

1 kommentar:

Julia sa...

Låter som en bra ide på blogg:)