onsdag 7 januari 2009

Barn och val

Många föräldrar vill vara bra föräldrar genom att ge sina barn den fria viljan. Visst kan det låta generöst och vänligt men det är raka motsattsen! Vi måste alla förstå att den fria viljan är något vi ska ge mer och mer ju äldre barnen blir och inte ge i barnets tidiga åldrar. Här kommer exempel och hjälpmetoder som är lämpliga för unga åldrar.

Exempel på detta är föräldrar som tar med sin 5 åriga dotter till klädbutiken och låter henne gå runt där och själv och välja ut kläder. Barn i unga åldrar behöver vägledning och de väljer gärna inte praktiska kläder utan de kommer vilja ha något som du inte hade planerat. Jag menar, urvalet är ju gigantiskt för en 5 åring och finns det då t ex rosa glittriga prinsess klänningar är det väl oftast självklart att flickan vill ha en sån istället för en vanlig tröja.

Jag rekomenderar:
Om du vet vad du behöver köpa till ditt barn, t ex en tröja och ett par vinterskor så åk själv till affären och köp hem två tröjor och två par vinterskor, alla i olika färger så det finns ett urval.
När du sedan kommer hem så ber du ditt barn att alldeles själv få välja vilken tröja hon vill ha och vilka skor hon vill ha. Då sätts barnet inför ett val, ett eget val vilket kommer stärka barnet. Barnet får här välja ut ett plagg av två vilket är lagom. Lämna sedan tillbaka den bortvalda tröjan och skorna på öppet köp.
Du kommer båda slippa tjat och trötta barn i affären och du kommer att få ditt barn att välja ut de kläder som du vet ditt barn behöver.

Detta kan även användas vid måltider på restaurenger, vid läggdags m.m.

Äter ni ute på restaurang så låt inte barnet själv bestämma vad han/hon vill ha från menyn, menyn är så stor och det kommer bli för många val för barnet vilket kommer leda till ledsna miner och trötthet. Fråga istället om barnet vill ha potatismos eller spagetti, fråga sedan om barnet vill ha köppbullar eller korv.
På så sätt fick barnet välja helt själv av de val du gav, barnet fick känna på att han/hon tog eget ansvar.

Vid Läggdags kanske barnet inte vill gå och lägga sig när du ber snällt. Säg då till ditt barn att han/hon får välja helt själv vilken pyjamas som ska sovas i, t ex den gula eller den gröna.

Lycka till!

Inga kommentarer: