tisdag 13 januari 2009

Kladda är viktigt

Vi lär våra barn tidigt att inte kladda och leka med maten. Det är jättebra! Men även detta kan ge stora konsekvenser om det går fel.

De vanligaste felen är att torka av den kladdiga munnen, eller de kladdiga händerna, eller fläcken på tröjan så fort det blivit kladdigt. Samtidigt som detta sker brukar föräldern säga med en nedlåtande och äcklande ton "usch va kladdigt, bort bort" i princip. Det är här felen görs.
Vad som händer är att barnet förknippar kladdande med något äckligt och dåligt. Det leder senare till att barnet ogärna utforskar nya lekar och leker helst på ställen som barnet redan vet om. Barnet kommer vara rädd för att prova på nya saker, allt inom lek, mat och pott/toa träning m.m och kommer få panik när en fläck på tröjan eller lite kladd hamnar på fingret.

Barn befinner sig i kladdiga miljöer, de spiller vid maten, de kissar/bajsar i blöjan eller råkar kanske göra det i byxan och under lek händer det lätt att smuts och kladd hamnar på kläder eller kropp, vilket tillhör deras utveckling. (observera att jag pratar om barn mellan 0-4 år)

Låt barnet få kladda med maten måttligt, inte skvätta och stöka ner, utan känna med fingrarna osv. Det är samtidigt deras sätt att se och känna efter vad det är för mat som serveras, precis som vi när vi finsmakar. Låt inte barnet känna sig äcklig om någon form av smuts eller kladd hamnar på deras kropp eller kläder.

Gör såhär:
Uppmuntra barnet till att smaka maten och kladda själv lite med det för att visa att det är gott.
Skulle barnet bli för kladdig t ex om fingrarna eller munnen så torka bort det men ha ett lugnt och vanligt tonläge och säg t ex "oj vad kladdigt det var här". Då känner barnet att det inte är något fel att kladda, utforska och förstår att kaldd inte är farligt att råka få på sig ibland.
Om ni under all förmodan inte vill kladda med maten så kan ni kladda mycket med fingerfärg.

Tänk också på att ändast kladda i maten med små barn.

Lycka till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken bra ide av blogg :) ska bli kul o läsa. måste oxå säga att jag blev glad av o läsa detta inlägg då exakt ALLA runt omkring mig är rädda för smuts typ. Om min son blir smutsig eller leker o kladdar ska dom alltid påpeka detta och jag säger varje gång "Det är OKEEJ(!), låt barn vara barn. så länge man lär dom vart gränsen går så låt de utforska!!"

Anonym sa...

tycker det verkar vara en intressant blogg. Håller helt med, barn måste få känna och pröva sig fram. Och blir dom lite kladdiga lr smutsiga på vägen så ska det va så.

/ Jennifer med Molly