måndag 5 januari 2009

Att lära sig äta grönsaker

Har ni barn som vägrar testa på nya smakupplevelser? Läs då detta!

Det är inte alltid lätt att få barnen att äta upp grönsakerna på tallriken eller testa nya maträtter. Många barn håller sig gärna till de maträtter som de känner till och som är "barnvänliga" som t ex potatismos och korv. I många familjer händer det ofta att fler än en maträtt lagas efter barnens behov vilket inte ska behöva göras varje dag. Hur ska man då göra för att få barnen att våga prova på nya smakupplevelser?

Om vi tar grönsaker som exempel.
Många barn vill inte äta upp grönsakerna och tackar nej om de blir tillfrågade grönsaker på tallriken.

Vanliga felsteg:
Många föräldrar tvingar gärna i sina barn grönsakerna vilket leder till att barnen förknippar grönsaker med något dåligt.
Att bli arg och straffa sitt barn för att grönsakerna inte blev uppätna är fel metod!
Överberöm och pressa inte barnen om de äter grönsaker, grönsaker ska vara en naturlig del i maträtten och bör inte pressas på dem.

Gör såhär:
  • Lägg upp ett fat med grönsaker på matbordet. När andra av familjemedlemmarna tar av grönsakerna kommer barnet undra vad det är för något och vill också smaka (tänk på att allt vi vuxna gör härmar barnen efter). Låt grönsakerna vara en naturlig del av maten, gör ingen stor grej av saken.
  • Lek med maten! Broccoli är en jättebra grönsak att just leka med då de ser ut som små träd. Man kan t ex leka att man är en jätte som äter träd. Använd fantasin och gör något roligt!
  • När barnen väl testar grönsakerna, fråga om det smakade bra. Ofta får man bra respons.
  • Använd färgglada grönsaker som ser roligare ut att äta, glöm inte att vi äter med ögonen också!
  • Beröm barnet om det äter av grönsakerna. Överberöm inte utan tala om för barnet hur duktig han/hon är som prövar nya grönsaker. Berätta hur glad du blir när han/hon gör så. Belöning efteråt är också tillåtet, tex en liten godisbit efter maten eller en god frukt, eller varför inte en stunds lek med barnen?

Men denna metod kommer barnen förr eller senare testa grönsakerna. Den kommer ge barnen en positiv syn på grönsakerna och nya saker som hamnar på matbordet. Barnen kommer alltså våga testa nya smakupplevelser utan att känna att det är något de måste göra.

Inga kommentarer: