söndag 30 november 2008

Att sätta gränser

Att sätta gränser är inte alltid det lättaste. Jag har mött många föräldrar som näst intill brutit ihop då barnen varit för påfrestande. Detta beror inte på att barnen vill vara elaka och vill vara påfrestande för sina föräldrar. Det beror oftast på för lite/för mycket gränser. Ett barn behöver gränser för att lära sig rätt och fel, för att känna sig omtyckta (vi sätter gränser för att vi är rädda om våra barn, vilket barnen vet om), för att inte bli för bortskämda, för att förstå vad som är farligt, för att lära sig ta ansvar m.m.

Att uppfostra ett barn med för lite gränser leder till ett barn som inte behöver ta ansvar, ett barn som inte förstår innebörden av lagom, ett barn som aldrig kommer att lyssna på dig som förälder, ett barn som inte kommer känna sig tillräckligt älskat m.m. Det finns ingen förälder som vill att detta ska ske och jag vet att det inte finns någon som med mening vill sina barn detta. Men alla föräldrar har inte fått kunskapen om hur man ger den bästa uppfostran. Tyvärr kommer det inga automatiska kunskaper om barnuppfostran under graviditeten. Kärleken till sitt barn är det huvudsakliga i uppfostrandet, men ibland kan lite tips och råd vara till stor hjälp och det ska man inte vara rädd för att ta.

Vad händer då om ett barn uppfostras med för mycket gränser?
Föräldrar som sätter för mycket gränser löper risken att barnen inte vågar utvecklas, de vågar inte prova på nya utmaningar och risken är stor att de tror att allt är farligt. Detta är inte heller något som föräldrar gör med avsikt.

Hur ska man göra?
Bebisar/småbarnsåldern
 • varning för fara. tex osäkrade eluttag, trappor, vassa prylar m.m. Om barnen närmar sig detta, prata med dem med allvarlig röst att det är farligt och gå därifrån med dem. Även om de kanske inte förstår dig i början kommer de att göra det framöver.
 • Vara snäll mot andra. Många småbarn testar gränserna genom att slå, rivas och bitas på andra barn. försök ta ögonkontakt med barnet, lyft upp det och berätta vad barnet gjorde fel. Försök gärna sätta barnen som bråkat ihop och visa hur man säger förlåt, t ex klappa på den som är ledsen eller krama.

3-5 års åldern

 • Som ovan är fara viktigt att påpeka samt att vara snäll mot andra och kunna säga förlåt.
 • Bestäm dig för vad du tycker är rätt och fel och håll fast vid det även då barnen skriker av ilska för att de inte får som de vill så tänk på att du gör barnen en tjänst om du håller hårt i dina gränser.
 • Tänk på att ge barnen frihet. Påpeka inte allt de gör om det inte så är farligt.
 • Barn testar alltid sina föräldrar på vad de får göra och inte, b la hur mycket saker de kan få. Håll fast vid att presenter får man ändast vid födelsedagar, julklappar eller andra evenemang eller också om man varit riktigt duktig och t ex gått till doktorn, dragit ut en tand eller något annat som kräver mycket mod.
 • Barn testar gärna sina föräldrar genom dåligt beteende för att få sin vilja igenom. Här behöver gränser sättar och hållas hårt i. Glöm aldrig att du gör dem en tjänst!

6-12 års åldern

 • Sätt hårda gränser på säkerhet som t ex cykelhjälm, reflex och varma kläder. Glöm inte bort att uppmuntra!
 • Smink, märkeskläder och andra trender sjunker i åldern allt mer. Barn ska vara barn så länge de är barn. Uppmuntra inte dem till att vara äldre än vad de är. Sätt din gräns vad du tycker är rimligt att få börja använda lite smink. Jag rekomenderar vid 12-13 års ålder. Notera då lite smink. Glöm inte att tala om för ditt barn hur vacker han/hon är utan smink, ofta!
 • Ge barnen mer ansvar ju äldre de blir. Genom att se hur mycket de klarar av kan du sätta din gräns på hur ansvarstagande de är och på så sätt vad de får göra och inte.

Tonnåren

 • Det är jätteviktigt att du inte lägger fokusen på små fel som tonnåringar lätt gör. Tänk på att tonnåren är den jobbigaste åldern en människa får uppleva och det är inte alltid det lättaste att vara tillags.
 • Tonnåringar testar på nya saker som rökning, kontakt med trafik, sex, alkohol, umgängen m.m. Sätt fokus på de moment du tycker är oacceptabelt och håll då fast vid det. T ex rökning, köra moppe utan hjälm, dricka sig redlös på fest m.m. Bryts gränsen du satt och du straffar genom utegångsförbud eller indrag av något betydelsefullt som pengar eller resa så förstår tonnåringen allvaret. Glöm aldrig att berätta hur rädd du är om ditt barn samt hur mycket han/hon betyder för dig.

En förälder som sätter gränser och som sedan berömmer när gränsen ej bryts och straffar när gränsen bryts är en bra förälder.

Inga kommentarer: