lördag 29 november 2008

Uppmuntran och beröm

Det är inte alltid så lätt att uppfostra ett barn och ännu mindre flera på samma gång. Det händer att man som förälder lätt tar till fel metoder för att få barnen att göra vad de blir tillsagda. Många kan bli så trötta på situationen att de helt och hållet glömmer bort att vara pedagogiska. Det kan vara dagliga situationer som t ex gå och lägga sig i tid, smaka nya grönsaker eller att dela med sig med andra. Efter en stunds bönande händer det lätt att barnet antingen får som de vill, eller att man som förälder tröttnar på att be snällt så rösten höjs för mycket och situationen blir bara olycklig.

Grunden till att uppfostra barn är uppmuntran och beröm. Jag repeterar -uppmuntran och beröm.
Det hjälper inte att skälla på ett barn för småsaker, situationen kommer bara att försämras då, inget annat! Samma sak gäller de föräldrar som lätt ger med sig och går med på barnens viljor. Att vara "snäll" och låta barnen få som de vill för att visa vilken bra förälder man är kommer ändast att leda till bristande respekt till föräldrarna, men det är inte det värsta. Att uppfostra med "fel metoder" kommer ge barnen fel syn på livet, sociala bemötanden och hindrar barnen att utvecklas intellektuellt.

Detta kan låta skrämmande då alla föräldrar gett vika nån gång för sina barn p.g.a. trötthet eller annan anledning. Jag vill då meddela att det finns ingen perfekt förälder, alla har vi brister och alla gör vi fel i vår uppfostringsteknik även de föräldrar med pedagogik utbildningar i grunden. Föräldrar är också människor där känslorna ibland kan styra mer än tankekraften. Kom ihåg: det är okey att göra fel, men försök att komma ihåg vad du gjorde fel så du vet vad du behöver tänka på.

Att uppfostra genom uppmuntran och beröm.
Det är viktigt att uppmuntra barnen så fort de gjort något bra! Det kan vara att t ex plocka upp något de tappade, att de la tillbaka en leksam som de lekt färdigt med, att de åt så mycket av maten, när barnen gjort något snällt, sovit själv i sitt rum m.m.

När barnen förstår att de gjort något bra och får beröm för detta blir barnen motiverade till att göra det de gjorde bra igen. Man kan inte alltid räkna med att barnen ska göra det du ber om och göra det korrekt efter en gångs berömmelse och uppmuntran. Ibland kan det ta ett litet tag innan barnen är tillräckligt trygga i situationen och tillräckligt uppmuntrade och motiverade till att tillsist slutföra det du bett om, t ex sova en hel natt i sin egen säng.

Uppmuntran och beröm är nyckeln till barnens respekt till dig som förälder och en bättre relation.

Inga kommentarer: