tisdag 17 februari 2009

Trotsåldern

Alla går vi igenom trots perioder, gammal som ung. Vist känner ni till 3 års krisen, 6 års krisen, 13 års krisen, 40 års krisen? Ja det finns massor av kris perioder och idag hade jag tänk förklara vad det är och vad som händer.

En trots period är en kris och omställningsperiod. Under den perioden trotsar vi både oss själva och vår omgivning. Men det finns en mening med det! Med tidens gång utvecklas vi emotionellt, intellektuellt och fyfiskt vilket leder till att vi vid vissa perioder kan känna oss extra känsliga, vi blir lätt argare, vresigare, gladare och gråter lättare etc. Alltså väldigt blandade känslor. Under dessa perioder behöver känslorna vi bär på tas om hand, både de positiva och de negativa. Det gör vi genom att agera ut dem ordenltigt.

Trotsåldern uppfattast negativt i mångas öron, faktum är att trots är bra! Trots leder alltid till något positivt vilket är att vi utvecklas och mognar under perioderna. Efter varje trotsålder öppnar sig livet mer och mer. Jag skulle hellre vilja kalla trotsåldern för mognadsperiod eller utvecklingsfaser eller varför inte "jag kan själv-period"?

Många föräldrar brukar känna skuld till barnens beteenden. Från att vara en lugn och snäll 5 åring till att bli ett vandrande litet monster på ca 6 år är tufft. Det har inte med dålig uppfostran att göra och det har heller inte att göra med att det är något fel på barnet, det är en fas som barnet behöver gå igenom helt enkelt. Tänk på det kära föräldrar!

Om ni känner att det tär för mycket på era krafter när barnen är i dessa utvecklingsfaser kan ni söka kontakt till andra föräldrar med jämnåriga barn. Ni är inte de enda som sitter i en jobbig och energikrävande situation.

Efter varje trotsperiod kommer den lugna perioden. Det är då som barnet samlar kraft och använder sig av sin nya kunskap som den fått under sin trots period till att förbereda sig inför nästa trotstid.

Återigen, tänk på att trots är bra! Det utvecklas ditt barn på alla sätt. Även om tiderna känns jobbigt försök ändå att hålla fast vid rutiner och uppfostra alltid med kärlek!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack:) Gillar den här sidan myket ! /Jennifer

Julia sa...

Bra skrivet:)
Svar: Tack så mycket för det!