söndag 22 februari 2009

Håll i dina regler

När barnen hamnar i sina trotsperioder och skriker och gapar om allt är risken stor att din energi försvinner och som förälder ger man lättare vika. Det kan vara tillfällen som när ditt barn skriker och beter sig illa på tåget eller i affären, det kan vara då barnet vägrar äta upp maten och kanske t.o.m. slänger tallriken i golvet, det kan vara då barnet vägrar att uppföra sig etc.

Det viktigaste och bästa du kan göra är att hålla hårt i dina regler. Har du en regel, t ex att man inte slänger iväg maten eller slänger tallriken i marken, håll hårt i den regeln och säg till barnet med allvarlig röst att man inte får göra så och be barnet gå in på sitt rum. Förmodligen kan det bli skrikigt och gapigt då trotsperioderna går ut på det för att utvecklas och testa gränser. När barnet lugnat sig kan du gå in till det och be om att få en ursäkt. Förklara för barnet vad det gjorde för fel. Krama gärna om barnet när du pratar om insidenten för att visa din tillgivenhet (det är lättare att prata om känslor och be om förlåtelse om man kramas). Nästa gång barnet äter duktigt kan du berömma barnet extra mycket och berätta hur glad du blir.

Barn testar gärna dina gränser när de kommer upp i 2-3 års åldern och uppåt, det är då de inser att de har en egen vilja, de kan faktiskt säga nej om de vill vilket innebär att de också testar hur mycket de kan få bestämma själva och inte. Det är därför det är så viktigt för dig som förälder att hålla hårt i dina gränser och markera vad som är okey och inte.

Tänk på att du är deras vägvisare, utan dig lär de sig inte vad som är rätt och fel. Försök att inte låta trotsperioderna ta över dig, se det som perioder där de automatiskt testar livets gränser och du är till för att visa dem vad de kan göra och inte, det är världens mest hedersfulla jobb! Håll i era gränser och regler!

Lycka till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejhej, jag ska kika in =)

Men en liten fråga bara. Vart har du fått dina kunskaper om barnuppfostran? Har du studerat och fått kunskaper genom utbildning? Läser du själv till dej kunskaper på egen fritid? Eller får du egna ideér o kunskaper från egna barn?

Anonym sa...

Till Angelica:

"Här samlar jag all den kunskap jag själv lärt mig och som jag studerar och läser mig till för att ge er den bästa kunskap som möjligt."

Läs först, fråga sen ;)